Sobota 20 Kwietnia 2024r. - 111 dz. roku,  Imieniny: Agnieszki, Amalii, Czecha

| Strona główna | | Mapa serwisu 

dodano: 05.03.09 - 10:10     Czytano: [3636]

Dział: EKOInformacje

Zmiany klimatyczne a rolnictwo

Zmiany klimatu mają wielki wpływ na rozwój rolnictwa. Wynika to z faktu, że wzrost i rozwój roślin będących podstawą produkcji rolniczej, w tym produkcji żywności, jest ściśle uzależniony od zmian temperatury, wielkości opadów i stężenia dwutlenku węgla w atmosferze.

Możliwe są cztery przebiegi zmian klimatu które wpływać będą na rozwój polskiego rolnictwa do 2030 r.:

- klimat wilgotny i ciepły, opady wyższe o 20% (do 700 mm), temperatura wyższa o 2oC, stężenie CO2 450 ppm.

- klimat wilgotny i bardzo ciepły, opady wyższe o 20% (do 700 mm), temperatura wyższa o 4oC, stężenie CO2 600 ppm.

- klimat suchy i ciepły, opady niższe o 20% (do 450 mm), temperatura wyższa o 2oC, stężenie CO2 450 ppm.

- klimat suchy i bardzo ciepły, opady niższe o 20% (do 450 mm), temperatura wyższa o 4oC, stężenie CO2 600 ppm.

60% całkowitej powierzchni kraju (18,8 mln ha użytków rolnych) będzie podlegało tym zmianom, a skala tych przeobrażeń będzie większa niż w innych krajach Unii Europejskiej gdyż nasze gleby są słabsze i mocniej reagują na zmiany w gospodarce wodnej. Następujące skutki zmian klimatu dla rolnictwa w Polsce są możliwe:

pozytywne następstwa

Zbliżenie agroklimatu Polski do klimatu obecnej Południowej Francji, Moraw, Węgier lub Austrii;

Znaczne wydłużenie rolniczego okresu gospodarczego, tj. okresu, w którym możliwe jest prowadzenie prac polowych, w Polsce zachodniej okres ten będzie praktycznie nieograniczony, a na wschodzie wydłuży się o blisko 70 dni;

Wydłużenie się klimatycznego okresu wegetacji ze średnią dobową temperaturą powyżej 5oC na wschodzie o 2 miesiące, a na zachodzie o 3 miesiące, co spowoduje znaczne ograniczenie upraw roślin ozimych;

Rozszerzenie się możliwości uprawy roślin ciepłolubnych (kukurydza, soja, słonecznik oleisty, dynia oleista, rączniki i inne); nawet późne odmiany kukurydzy będą dojrzewać w całym kraju, a plon ziarna będzie wyższy o 3 t/ha;

Skrócenie o blisko 2 tygodnie okresu dojrzewania zbóż, co umożliwi szerokie stosowanie poplonów ścierniskowych, których plony będą dwa razy większe niż obecnie;

Wzrost plonów roślin pastewnych – koniczyny czerwonej o 40% na południu i o 100% na północy;

Zwiększenie o blisko 30% intensywności fotosyntezy (w tym przyrostu biomasy) większości roślin uprawnych w warunkach podwojenia się obecnego stężenia CO2 w atmosferze;

Zwiększenie efektywności produkcji zwierzęcej w wyniku zwiększenia produkcji tanich pasz, takich jak kukurydza lub pasza z trwałych użytków zielonych.

negatywne następstwa

Pogorszenie się jakości produkcji roślinnej (głównie pasz zielonych) w wyniku zwiększenia się w ich biomasie stosunku węgla do azotu (C:N);

Zakłócenie przy wyższych temperaturach przebiegu kiełkowania nasion (zwłaszcza motylkowatych) oraz ich powstawania w fazie generatywnej roślin, co może się przyczynić do zmniejszenia plonu nasion o 10-20%;

Zmniejszenie się wilgotności gleby wskutek zwiększonego parowania o 5%, przy wzroście średniej temperatury rocznej o 10 C;

Pierwszy Portal Rolny
(tok)
Źródło: FAPA i www.horticentre.pl

Wersja do druku

Pod tym artykułem nie ma jeszcze komentarzy... Dodaj własny!

20 Kwietnia 1920 roku
Rozpoczęły się VII Letnie Igrzyska Olimpijskie w Antwerpii.


20 Kwietnia roku
Międzynarodowy Dzień Wolnej Prasy


Zobacz więcej