Piątek 29 Marca 2024r. - 89 dz. roku,  Imieniny: Marka, Wiktoryny, Zenona

| Strona główna | | Mapa serwisu 

dodano: 26.11.15 - 11:00     Czytano: [3537]

Dział: EKOInformacje

Karta prawdziwej żywności




Szanowni Państwo,

poniżej "Karta prawdziwej żywności" pod którą zbieramy
podpisy - mamy na to tydzień czasu WIĘC LICZYMY NA WASZE SZEROKIE ZAANGAŻOWANIE.
PODPISUJEMY W IMIENIU ORGANIZACJI - jeśli reprezentujecie organizacje z podaniem swoich tytułów i stanowiska w organizacji LUB INDYWIDUALNIE Z PODANIEM SWOICH TYTUŁÓW.
UWAGA!
Abyśmy mogli dodać Wasze wirtualne podpisy na listę podpisów pod Kartą prosimy o przesłanie zwrotnie zdania "Popieram Kartę prawdziwej żywności" .

Kartę wykorzystamy podczas konferencji prasowej i jako narzędzie nacisku na nowy rząd.


Karta prawdziwej żywności


Kierując się poszanowaniem dla pięknej tradycji chłopskich gospodarstw rodzinnych, które wyjątkowo przyczyniają się do zachowania bogactwa kulturowego i bioróżnorodności upraw na polskiej wsi, a także najlepszych produktów żywnościowych dostępnych w Europie, my, niżej podpisani, wzywamy Rząd RP do natychmiastowego wprowadzenia w życie punktów wymienionych w „Karcie prawdziwej żywności”:

1. Zezwolenie małym i średnim gospodarstwom rodzinnym na sprzedaż wyhodowanych i przetworzonych przez siebie w domowych warunkach produktów bez konieczności spełniania nieadekwatnych i niepotrzebnych wymogów weterynaryjnych i higieniczno-sanitarnych, sporządzonych dla wielkich przedsiębiorstw przemysłowych.

2. Uznanie:
a) dla kluczowej roli małych i średnich gospodarstw rolnych w ochronie i utrzymaniu suwerenności żywieniowej niezbędnej w podstawowym zaopatrzeniu narodu w żywność,
b) dla kluczowej roli, jaką małe i średnie tradycyjne gospodarstwa rodzinne odgrywają w ochronie naturalnej i kulturowej bioróżnorodności, cechującej szczególny charakter polskiej wsi.
W związku z powyższym - natychmiastowe wdrożenie wieloletniego programu ochrony i wspierania finansowego, merytorycznego i promocyjnego tych gospodarstw.

3. Zapewnienie konsumentom, pragnącym się żywić dobrej jakości naturalnym jedzeniem, łatwych i dostatecznych możliwości nabywania takiego jedzenia lokalnie.
W powyższym celu - zniesienie ograniczeń kupowania od miejscowych rolników (dla konsumentów i instytucji) pełnego asortymentu lokalnych produktów żywnościowych przez sklepy, szkoły, restauracje, inne instytucje.

4. Przeprowadzenie ogólnokrajowej akcji uświadamiania konsumentom wyjątkowej wartości dla zdrowia świeżej, lokalnej i smacznej żywności produkowanej tradycyjnymi i ekologicznymi metodami przez małe i średnie gospodarstwa rodzinne w przeciwieństwie do żywności wytwarzanej metodami wielkoprzemysłowymi i transportowanej z daleka.

5. Podjęcie autentycznego wysiłku i konkretnych działań w celu odbudowania rynku “prawdziwego jedzenia od prawdziwych rolników”, z czego korzyści rozszerzą się na ożywienie lokalnej gospodarki wiejskiej oraz kultury i sztuki polskiej wsi; dzięki temu - stworzenie nowych, atrakcyjnych miejsc pracy.

6. Zapewnienie przez Rząd RP dostatecznych możliwości łatwego i długoletniego dzierżawienia ziemi rolnej, będącej obecnie w rękach agencji rządowych, przez młodych, ambitnych rolników, którzy chcą produkować żywność metodami ekologicznymi i tradycyjnymi, aby dziś oni mogli mieć pracę w rolnictwie, a w przyszłości ich dzieci.


Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb promocji powyższej Karty i kampanii BEZPOŚREDNIO OD POLSKIEGO ROLNIKA.




Dotychczas podpisali:

Międzynarodowa Koalicjia dla Ochrony Polskiej Wsi – ICPPC, Sir Julian Rose, prezes
EKOCENTRUM ICPPC, Jadwiga Łopata, laureatka ekologicznego Nobla, Stryszów
ECEAT POLAND (Europejskie Centrum Rolnictwa Ekologicznego i Turystyki oddział Polska),Barbara Jochymek, prezes
Ruch Inicjatyw Społeczno- Ekologicznych Przytulia, Justyna Walenta, prezeska zarządu, śląskie
Stowarzyszenie Miłośników Ziemi Stryszowskiej, Paweł Żmija, prezes
Polska Witalna, Dr Maciej Kozakiewicz, prezes
Stowarzyszenia Aktywizacji Polesia Lubelskiego, Gabriela Bilkiewicz, prezes
Towarzystwo na rzecz Ziemi, Piotr Rymarowicz, prezes, Oświęcim
Stowarzyszenie Aktywizacji Polesia Lubelskiego, Grażyna Łańcucka, Wiceprezes
Andrzej Korniluk, skarbnik
Zbigniew Solecki, członek zarządu
Halina Bliźniuk, członek zarządu
Ewa Bilkiewicz, członek stowarzyszenia
Agata Miłkowska - członek stowarzyszenia
Grażyna Stupak - członek stowarzyszenia
Zachodniopomorski EKOLAND Edyta Jaroszewska-Nowak, przewodnicząca zarządu
Zielona Partia Szwecji, Jacek Jurkowski, przewodniczący regionu Blekinge, Szwecja
Fundacja Pro Scientiae, Przemysław Ilukowicz, prezes, Poznań
Fundacja Atelier, Konstancja Uniechowska, prezes, Wolimierz
Fundacja Compassion in World Farming, Dr Krzysztof Mularczyk, prezes, Polska
Fundacja Jesteśmy Zmianą, Dr n. przyr Szczęsny Zygmunt Górski, członek Rady Fundacji
Kampania "Wolne od GMO? Chcę wiedzieć!", Przemysław Stańczak, koordynator
Stowarzyszenie Interclub Femina, Hanna Ilnicka prezeska, Zgorzelec
Gospodarstwo Agroturystyczne „U Waldka”, Waldemar Bielak, rolnik Ostromęczyn Kolonia
Europejskie Centrum Rolnictwa Ekologicznego i Turystyki, Sebastian Wieczorek, wiceprezes
Gospodarstwo ekologiczne, Eugeniusz Niparko, rolnik, absolwentem AR w Poznaniu, lubuskie
Stowarzyszenie LGD Kraina Łęgów Odrzańskich, Prochowice, Andrzej Ruszlewicz członek Zarządu
Polskie Towarzystwo Psychotroniczne,Maria Graham, członek zarządu
Fundacja Planeta, Zofia Pasternak-Wietrzna, prezes zarządu
MGS Nauka Sp. z o.o, Dariusz Bobowski, mgr inż. elektryk, dyrektor ds. technicznych
Fundacja Wspierania Rozwoju Kultury i Społeczeństwa Obywatelskiego QLT, Lena Huppert, prezes
The Dominion Law Group, Anna Szczepanczyk-Freska, Esq.
Stowarzyszenie RACJONALNA POLSKA , Teresa Jakubowska przewodnicząca, Warszawa
Stowarzyszenie Pozytywna Przestrzeń, mgr inż. Tomasz Kwaczyński, wiceprezes
Stowarzyszenie Aktywizacji Polesia Lubelskiego z Zaliszcza gmina Podedwórze, Leszek Turuk - prezes
ZOFIÓWKA, Gospodarstwo agroturystyczne, Zofia Worwa, Spytkowice
Stowarzyszenie Gospodarstw Agro i Ekoturystycznych Mazowieckie Wierzby, Barbara Polak, Prezes
Sieć Ekoturystyczna "Między Bugiem a Narwią", Danuta Jabłonka-Grabowska, Przewodnicząca Sieci
Firma transportowam Jan Ciezki, zam. Brzozowka
Towarzystwo na Rzecz Ochrony Przyrody, Mariusz Waszkiewicz, prezes
"Manufaktura Michalowicka", Iwona Kowal i Sebastian Borecki, Michałowice
"Pasieka Michalowicka", Iwona Kowal i Sebastian Borecki, Michałowice
Gospodarstwo Agroturystyczne "DAJANA", Jacek i Danuta Grabowscy Brok
Gazeta Internetowa KWORUM, Zbigniew Skowroński, Redaktor naczelny Polsko-Polonijnej
Fundacja Lawendowe Muzeum Żywe im. Jacka Olędzkiego, Joanna Posoch, Lawendowe Pole
"Ecoeurope.eu" sp. z o.o. , Jarosław Kowalczyk, prezes zarządu
Biznes i Ekologia, Aleksandra Wójtowicz, redaktor naczelny
FUNDACJA HARMONIA KULTURY, Filip Podwiński, Kopaniec,
Stowarzyszenie Zdrowe Życie, Ryszard Kusz, prezes
Stowarzyszenie Inicjatyw Lokalnych w Żeszczynce, Kazimierz Haczuk, prezes
Fundacja Korzenie i Skrzydła w Dubowie, Irena Halczuk, prezes, gm. Biała Podlaska,
Stowarzyszenie Południowe Podlasie z Białej Podlaskiej, Sławomir Soszczyński, prezes
Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Studzianka Łomazy, Łukasz Wenda, prezes
Gospodarstwo "U Kasi" , Katarzyna Żmurek
Gospodarstwo ekologiczne, Renata Sokołowska i Piotr Sokołowski
Gospodarstwo rolne, Kaniuki, gmina Podedwórze, Sławomir Mazurek
Gospodarstwo rolne, Hołowno, Maria Sakowicz
Gospodarstwo rolne, Kaniuki, Krystyna Mazurek
Gospodarstwo rolne, gmina Podedwórze, Robert Hołod
Joga Studio przy ul. Grzybowskiej w Warszawie, Grzegorz Nieścier, nauczyciel jogi
Stowarzyszenie Ekologiczno - Kulturalne "Wspólna Ziemia", Radosław Sawicki, prezes Zarządu
Firma Operante, Agnieszka Karaś
Stowarzyszenie Dla Ziemi, Ewa Kozdraj, prezes
Plena Natura, Kacper Puchalski, właściciel
Jaworowa Górka, gospodarstwo agroturystyczne, Monika Nizio, rolniczka, technik obsługi ruchu turystycznego na obszarach wiejskich
Gospodarstwo Agroedukacyjne, Zofia i Jerzy Kolanowscy. Hodowla Kóz
Active Prosperia Doradztwo Finansowe i Ubezpieczenia, Jerzy Taber, prezes Zarządu
YACHT KLUB POLSKI WARSZAWA, Jerzy Taber, wicekomandor d/s Sportu i Szkoleń
Agencja Radiowo-Telewizyjna „FAMA” sp.z o.o, Jan Jagielski, Prezes Zarządu
Owczarskie Gospodarstwo Ekologiczne, Nosibądy, Rasa Owiec "Świniarka", Urszula Baranowska-Pietruczuk, Szczecinek
BIOEDEN, Józef Nowak, rolnik, Kluczkowo, zachodniopomorskie
Michał Zdrojewski, Referat infrastruktury, gospodarki, kultury i rekreacji – rolnictwo, Urząd Miejski Gminy Kłecko
Czesław Gruszewski, Zastępca Prezydenta Miasta Kielce
Brygida Gomolla, Inspektor ds. oświaty, Urząd Gminy Rudziniec
Jan Grześ - sołtys wsi Hołowno
Agnieszka Chilimoniuk - sołtys wsi Antopol gmina Podedwórze
prof. Tadeusz Borys, dolnośląskie
dr Jacek J. Nowak, em. prof. SW
Dr Zygmunt Dajdok Zakład Botaniki, Instytut Biologii Środowiskowej Wydział Nauk Biologicznych Uniwersytetu Wrocławskiego, Wrocław
Dr hab. inż. Przemysław Sanecki, prof. Prz Politechnika Rzeszowska im. I. Łukasiewicza, Rzeszów
dr Anita Ganowicz-Bączyk, Instytut Ekologii i Bioetyki, Uniwersytet Kard. S. Wyszyńskiego, Warszawa
dr Jadwiga Sienkiewicz, Warszawa
prof. zw. Dr hab. inż. Magdalena Jaworska Katedra Ochrony Środowiska Rolniczego w Krakowie
em. prof.dr.hab, Ludwik Tomiałojć. Uniwersytet Wrocławski
dr inż. Elżbieta Wojciechowska-Lipka broker ubezpieczeniowy
Dr hab. inż. Stanisław Łopata, prof. PK
dr Wojciech Kasprzak, Uniwersytet Warszawski
mgr inż. Tadeusz Stanowski, Leśnik, Liga Ochrony Przyrody Okręg w Krakowie, wiceprezes Zarządu Okręgu
Irena Stefaniak, Asystent do Badań Naukowych; Regionalne i Turystyczne Centrum Badawcze (CRT); Bornholm, Dania
Bożena Łyszkiewicz, inspektor ds. rolnictwa gospodarki wodnej i opłat i planistycznych w Urzędzie Miasta i Gminy w Strzelinie
Bogusław Pakuła, inspektor ds. gospodarki komunalnej, Wydział Gospodarki Komunalnej, Urząd Miejski w Gostyniu
Dorota Staszewska, lekarz medycyny komplementarnej, Warszawa
Irena Stefaniak, Asystent do Badań Naukowych; Regionalne i Turystyczne Centrum Badawcze (CRT); Bornholm, Nexø (Dania)
Ewa Kozdraj, mgr Politologii, lubelskie
Mgr ogrodnictwa Agnieszka Jasicka, Szczecin
Anna Łempicka Falenty, Instruktor pilatesu, Trener mięśni dna miednicy, Magister inżynier mechanik
Anna El Faicali (Jantas) - właścicielka prywatnej działalności gospodarczej, z Hrubieszowa, Maroko.
mgr inż. arch. Robert Schmidt, rolnik, wieś Pupki, warmińsko-mazurskie
Zbigniew Kuraś, nagrodzony odznaką ,,Zasłużony dla rolnictwa” rolnik, podkarpackie
Maria Teresa Białek, prokurator w stanie spoczynku, Opole
Jacek Kwiatkowski, działacz społeczny, armator www.bmpolonia.info, Szczecin
Anna Kusmierska, leśnik, Niemcy
Wojciech Ulański, Tomaszów Lubelski , pszczelarz, lubelskie
Agnieszka Lipska, technik obsługi ruchu turystycznego, Care Assistant w Cedar Nersing Home UK
Lucjan Wesołowski, mgr filologii polskiej, muzyk, Łódź
Joanna Siemieńczuk, magister sztuki, malarka, Kreatywna Dyrektorka „Mystic Media” (z siedzibą w Australii), Toruń
Lucjan Wesołowski, magister filologii polskiej,
Agnieszka Lipka-Barnett, magister lingwistyki stosowanej,
Aleksandra Porczyńska, licencjat ochrony dóbr kultury i edukacji artystycznej, plastyk, studentka malarstwa na Wydziale Sztuk Pięknych UMK
Jan Subotkiewicz
Andrzej Chabior
Jan Piotr Wicik, masażysta
Aleksandra Grzebalska
Anna Szeląg, pracownik socjalny, Nowa Zelandia
Jozef Baraniok, inżynier specjalista budowy okrętów, Al-Manama, Królestwo Bahraian (Manama, Kingdom of Bahrain)
Halina Baran, socjolog, śląskie
Romuald Szczypek, Współorganizator Przymierza Seniorów, Lubin
lek.med. Agnieszka Księżopolska, małopolska
Tomasz Kozdraj- muzykant, lubelskie
Natalia Jarosz- Artysta Grafik, Pedagog, lubelskie
Monika Jarosz- Geograf, Pedagog, lubelskie
Jarosław Fabijański, producent makaronów, Bukowiec
Elżbieta Kowalewska, tłumaczka/publicystka, Warszawa
Agata Smalcerz, historyk sztuki, Dyrektor Galerii Bielskiej BWA w Bielsku-Białej
Iwona Odrowąż-Pieniążek, wramińsko-mazurskie
Beata Gazińska nauczyciel wychowania fizycznego, promuję zdrowy styl życia
mgr inż. Damian Chodorek
Maciej Turzynski, technik mechanik, Londyn
Katarzyna Karpińska, magister prawa, TORUŃ
Paulina Burzyk, mgr psychologii, psychoterapeutka
Piotr Rosiewicz, działalność gospodarcza, Kraków
Małgorzata Rosiewicz, księgowa, Kraków
Ewa Pawlik, ekonomista, Zabrze
mgr Maria Ogonowska
Bożena Marciniak-Skowron, konsumentka
Maria Iwanowska - Hodowca Koni
Heneryk Bargański, Gdańsk
Andrzej Pomirski, Holista, Ropczyce
John Peter Wicik, masażysta/chiroptaktyk
Krystyna Jarosz, KAM sp. z o.o. , Kraków
Waldemar Bielak, rolnik
Sylwia Babulska, rolniczka, wieś Staszic, lubelskie
Marek Śliwiński, emeryt wykształcenie wyższe
Mgr Lucyna Musiał, Kraków
Maria Szczuchniak, informatyk z Warszawy
Piotr Musiał, Specjalista ds. własności intelektualnej
Krystyna Bukowczyk, dziennikarka
Lilianna Bankowska, kierownik przygotowania produkcji firmie budowlanej, Lusówko
mgr Magdalena Nowak, biolog-botanik, Kraków
Ewa Szczepańska, mgr biologii
Irena Szkarłat-Andruszkiewicz, Informatyk
Ewa Anna Schiller, mgr matematyki
Beata Melewska – dietetyk
Jerzy Hankiewicz, dziennikarz
Barbara, socjolog, Kraków
Krystyna Nobilec, Mgr inż. Rolnictwa, dyplomowany instruktor rekreacji ruchowej
Małgorzata Świątek, WRZECIONO
Malwina Kleszcz, grafik komputerowy, Pogórska Wola
Anna Tillet, tłumaczka z Warszawy
Anna Bryszewska - licencjat filologii angielskiej Wałbrzych
Bogusława Bulba, Wałbrzych
Roman Bryszewski, Wałbrzych
Piotr Kasprzyk - Wałbrzych
Aleksandra Kapella - (studentka konserwacji) Toruń
Mgr Maria Łopata emerytowana nauczycielka J. Polskiego
Mgr inż. Agnieszka Malek
Wioletta Skomska tłumacz i naturoterapeuta, Wrocław
mgr inż. Tomasz Kudłacz
Piotr Witkowski
Izabela Faron, mgr ekonomii, stewardesa
Lena Guzik, członek Wawelskiej Kooperatyw Spożywczej
Wiktoria Wiktorczyk, Pobiedna
Anna Grzelec, Jędrzejów
Andrzej Grzelec, Jędrzejów
Dorota Turuk - członek Stowarzyszenia Aktywizacji Polesia Lubelskiego
Jan Sokołowski - rolnik z Zaliszcza
Ewa Sokołowska - Zaliszcze
Monika Mazurek - członek Stowarzyszenia Aktywizacji Polesia Lubelskiego Hołowno
Jadwiga Kozioł - mieszkanka wsi Hołowno
Agnieszka Lewaczyńska-Wrona, GŁ.Księgowa
Joanna Płuciennik, konsumentka
Bożena Marciniak, Oława, Mgr biologii
Krzysztof Kamiński dziennikarz
Przemysław Ciezki, zam. Kopaniny, mechanik firma transportowa
Beata Ciezka, zam. Jeziorko, pedagog specjalny
Małgorzata Stefaniak, zam. Jeziorko, gospodyni domowa
Jan Stefaniak, zam. Jeziorko, pilarz
Marta Stefaniak, zam. Ludwinow, wokalista zespołu muzycznego, gospodyni domowa
Michał Stefaniak, zam. Ludwinow, drukarz
Maciej Zysiek, zam. Ludwinow, drukarz
Urszula Zysiek, zam. Ludwinow, drukarz
Adam Zysiek, zam. Ludwinow, drukarz
Marian Stefaniak, zam. Skomlin, rolnik
Helena Stefaniak, zam. Skomlin, gospodyni domowa
Katarzyna Trzęsicka, zam. Skomlin, uczeń
Jakub Trzęsicka, zam. Skomlin, uczeń
Krzysztof Trzęsicka, zam. Skomlin, uczeń
Helena Ewa Trzęsicka, zam. Skomlin, gospodyni domowa
Monika Szczot, zam. Brzozowka, krawiec
Sebastian Szczot, zam. Brzozowka, mechanik samochodowy, kierowca
Adrian Nękala, zam. Brzozowka, uczeń
Sandra Nękala, zam. Brzozowka, uczeń
Bogumiła Ciezka, zam. Brzozowka, gospodyni domowa
mgr Joanna Góral-Wojtalik (polonistka)
Jurata Bogna Serafińska, skonczyłam studia magisterskie na Wydziale Filozofii UKSW
mgr Anna Piwowarska, zielarka
Mariola Strzelak, nauczyciel akademicki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym


ICPPC

Wersja do druku

Janusz Jajak Scinawa - 02.12.15 0:36
popieram karte prawdziwej zywnosci

DEF - 01.12.15 18:46
Należy jeszcze dodać pkt. 7
obowiązkowe informowanie klienta, które mięso i inne wyroby były nastrzykiwane i masowane wodą z karagenem.
Tzw. promocje to wciskanie nieświadomym klientom produktów, głównie dotyczy to mięsa, którego masa została znacznie zwiększona za pomocą nastrzykiwania i masowania.

https://www.youtube.com/watch?v=a59wF_cWLXk

Z własnych obserwacji głównie działkowiczów zauważyłem, że przybyło dużo wędzarni niestety nie mają podstawowej wiedzy o produkcji wędlin i wędzeniu. To samo będzie z młodymi producentami wędlin. Będą okapcać wyroby swojej fantazji a ludziom będzie się wydawało, że to dobre bo swojskie. Czyli podstawa to szkolenie tylko pytanie kto to ma robić ?

Trzeba też uświadomić ludzi jakie były ceny żywności przed wojną i proporcje do zarobków i cen skupu a dzisiaj.
Przed II WŚ rolnik mógł kupić za kilo żywca wieprzowego dwa kilo kaszanki, dzisiaj cena żywca 3,60 Zł a kaszanka ponad 10 zł. Za kilo pszenicy kupowało się 3 kg ziemniaków dzisiaj pół kilo. Jeszcze w latach siedemdziesiątych KAŻDY mógł zanieść jajka do geesowskiego sklepu i dostać za nie kasę zależna od ich wagi. Rolnik zawoził pszenicę do młyna, za przemiał mógł zapłacić gotówką lub pszenicą potem część zawoził do domu a resztę do piekarza. Od piekarza za mąkę dostawał talony na chleb i bułki.
Nie było watów, pitów, kas fiskalnych i Polska się odbudowywała bez obcych kredytów.

Admin - 01.12.15 17:53
re. Jacek Cerfass
Należy przesłać na adres biuro@icppc.pl maila, w którym będzie wyraźnie napisane zdanie: "Popieram Kartę prawdziwej żywności" , imię i nazwisko (oraz inne informacje) - organizacja, tytuły, zawód, miejscowość).
Admin

Jacek Cerfass - 01.12.15 14:43
Chciałbym złożyć podpis pod kartą prawdziwej żywności - jak to zrobić?

Wszystkich komentarzy: (4)   

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami naszych Czytelników. Gazeta Internetowa KWORUM nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

29 Marca 1983 roku
Uruchomiono pierwszy komputer typu laptop


29 Marca 2020 roku
W wieku 86 lat zmarł wybitny kompozytor, dyrygent i pedagog muzyczny Krzysztof Penderecki. Nagrodzone utwory: „Strofy”, „Emanacje”, „Psalmy Dawida.


Zobacz więcej