Piątek 29 Marca 2024r. - 89 dz. roku, Imieniny: Marka, Wiktoryny, Zenona
| Strona główna | | Mapa serwisu
dodano: 26.11.17 - 16:52 Czytano: [749]
Dział: Śladami naszych przodków
Poczęstunek w polskich górach
O okazji Święta Naszej Niepodległości
Pan Ireneusz Gałka, zorganizował wyjazd naszej redakcji do Nowego Targu na szczególną degustację tamtejszego jedzenia. Poczęstunek takowy był przygotowany z okazji Święta Niepodległości.
W trudnych warunkach
Kuchnia podhalańska, została ukształtowana w trudnych warunkach materialnych i klimatycznych. Do podstawowych potraw kuchni podhalańskiej zaliczyć należy to wszystko, co ubogie góralskie gospodarstwo wyprodukowało, a nie przetworzyło w celu odsprzedania. Podstawą były gotowane ziemniaki oraz bryjka i kluchy. Inne produkty używane na co dzień w kuchni podhalańskiej to mąka jarcana czyli jęczmienna, owsiana lub kukurydziana. Ta ostatnia zadomowiła się w czasach austro-węgierskich, kiedy to górale, za zarobkiem udawali się aż pod Peszt i tam otrzymywali część zapłaty w postaci mąki kukurydzianej.
Maślanka i śmietanka
Z nabiału stosowano głównie serwatkę, maślankę oraz żętycę. Jako omasty używano topionej słoniny, skwarków czasami oleju lnianego. Mleko słodkie i kwaśne jedynie podawane było odświętnie, gdyż gospodarstwo góralskie produkty takie jak ser biały, masło, oscypki, jaja starało się zbyć i były to produkty spożywane sporadycznie. Warzywa, uprawiane były przede wszystkim w Kotlinie Nowotarskiej oraz Spiszu i Orawie gdzie panują nieco łagodniejsze warunki klimatyczne. Kapustę kiszono w całych główkach przekładanych liśćmi w beczkach. Natomiast w Zakopanem, Bukowinie Tatrzańskiej i innych wyżej położonych miejscowościach, już sama uprawa ziemniaków była niezmiernie trudna.
Takimi góralskimi smakołykami byliśmy częstowani w DNIU 11 LISTOPADA, kiedy to fetowaliśmy kolejną rocznicę odzyskania naszej niepodległości.
Ewa Michałowska – Walkiewicz
Pod tym artykułem nie ma jeszcze komentarzy... Dodaj własny!
Świętokrzyskie zwyczaje
W niewielkim miasteczku Końskie, znajduje się rezydencja rodu Tarnowskich, niegdyś właścicieli kilkunastu wiosek i miejscowości świętokrzyskich...
27.03.24 - 22:23 | Czytaj więcej
29 Marca 1937 roku
Zmarł Karol Szymanowski, polski kompozytor. Obok F. Chopina, uznawany za najwybitniejszego kompozytora (ur. 1882)
29 Marca 1865 roku
Urodził się Antoni Listowski, polski dowódca wojskowy, gen. dywizji, pełniący obowiązki Naczelnego Wodza wiosną 1920 (zm. 1927