Dodano: 26.07.07 - 12:14 | Dział: Nasze zdrowie

Czerwony sprzyja rakowi

Spożywczy barwnik o symbolu E128, znany także jako czerwieÅ„ 2G, może powodować raka – informuje Europejski UrzÄ…d ds. BezpieczeÅ„stwa Å»ywnoÅ›ci (European Food Safety Authority, EFSA).

E128 to syntetyczny, dobrze rozpuszczalny w wodzie barwnik azowy, w krajach Unii Europejskiej dodawany niekiedy do kieÅ‚bas i hamburgerów (ale tylko jeÅ›li zawierajÄ… dodatek substancji roÅ›linnych), a dawniej – także do wyrobów cukierniczych.

Od dawna byÅ‚o wiadomo, że może wywoÅ‚ywać objawy alergii u osób uczulonych na salicylany, wzmaga objawy astmy, przyczynia siÄ™ do powstania anemii, a w poÅ‚Ä…czeniu z benzoesanami – wywoÅ‚uje u dzieci nadpobudliwość.

W jelitach spożyty E128 przeksztaÅ‚cÄ… siÄ™ w oleistÄ… substancjÄ™ – anilinÄ™. Jak wykazaÅ‚y ostatnie badania na szczurach i myszach, anilina może przyczyniać siÄ™ do powstania raka, nie można także wykluczyć, że może uszkadzać materiaÅ‚ genetyczny komórek.

Biorąc pod uwagę, że nie da się wyznaczyć poziomu aniliny bezpiecznego dla człowieka, według zespołu ekspertów EFSA, barwnik E128 nie powinien być dłużej uważany za bezpieczny i stosowany w produkcji żywności. Już wcześniej w krajach takich jak Japonia była to substancja zakazana.

(PAP-TVP)