Dodano: 15.08.09 - 13:27 | Dział: Nasze zdrowie

Nie chcą polskiej żywności!

Zarząd Stowarzyszenia EKOLAND jest głęboko zaniepokojony ostatnimi doniesieniami o zanieczyszczeniu polskich nasion genetycznie zmodyfikowanymi organizmami.

13 lipca media szwedzkie poinformowały, że kukurydza z Polski deklarowana jako wolna od GMO zawiera 3,9% GMO i firma Lantmannen wstrzymała sprzedaż polskiej kukurydzy.
Kjell Larsson, odpowiedzialny za bezpieczeństwo żywności w tej firmie twierdzi, że do tej pory były tylko problemy z importowaną soją. Tak wysokie zanieczyszczenie kukurydzy ma miejsce po raz pierwszy.

Kilka dni temu otrzymaliśmy wiadomość od niemieckiego Stowarzyszenia BIOLAND o zanieczyszczeniu polskich nasion gorczycy białej odmiany Nakielskiej.
Obecność zmienionych sekwencji genowych w tej odmianie stwierdził Bawarski Urząd Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności.
Ponieważ gorczyca GMO nie jest dopuszczona do obrotu w UE, można domyślić się, że zanieczyszczenie pochodzi z rzepaku GMO, którego obrót jest dozwolony.
Rzepak jako przedstawiciel rodziny krzyżowych jest blisko spokrewniony nie tylko z gorczycą ale też z innymi roślinami tj. rzodkwią, brukwią, lnianką, kalafiorem, kapustą itd. A to oznacza niebezpieczeństwo zanieczyszczenia wielu naszych roślin uprawnych.
Od dwóch lat apelujemy o wprowadzenie całkowitego zakazu upraw roślin GMO w naszym kraju wskazując na fakt, że nie jest możliwa koegzystencja tych upraw z tradycyjnym rolnictwem.

Przytoczone fakty wskazujÄ… na urzeczywistnianie siÄ™ „czarnego scenariusza”, przed którym ostrzegali polscy naukowcy(prof. Å»arski, prof. Chorąży, prof. WiÄ…ckowski, prof. Narkiewicz-Jodko).
Polscy rolnicy produkujący tradycyjne nasiona tracą rynki zbytu, stajemy się niewiarygodnymi partnerami handlowymi dla naszych sąsiadów. Nasze ziarno deklarowane jako wolne od GMO już takie nie jest.

Już dziewięć krajów europejskich zakazało na swym terytorium upraw GMO, a to wyraźnie wskazuje kierunek w jakim będzie zmierzać produkcja żywności w UE. Potencjał rolnictwa polskiego, który pozwala nam na wytwarzanie żywności wysokiej jakości biologicznej, może zostać zaprzepaszczony poprzez nieodpowiedzialne traktowanie upraw GMO.

Zwracamy się do Zarządu Izb Rolniczych z prośbą o podjęcie kroków zmierzających do zapewnienia bezpieczeństwa polskich nasion przed zanieczyszczeniem GMO. Natychmiast należy przeprowadzić masowe kontrole materiału siewnego pod kątem obecności GMO aby uchronić polskich rolników przed skażeniem pól. Gorczyca jest używana masowo jako roślina na poplony także przez rolników ekologicznych a dla nich używanie podczas produkcji GMO oznacza utratę certyfikatu.

PrzewodniczÄ…ca ZarzÄ…du Stowarzyszenia EKOLAND
Danuta Pilarska
89-200 Szubin
ul. Jana Pawła II 2
tel. 052/384 81 10 kom. 668527624